Raziskovanje o življenju z manj odpadki je velikokrat poplavljeno z negativnimi informacijami, še posebaj če ne veš kje in kaj iskati ter če si vključen v skupine na socialnih omrežjih. Večina informacij zveni nekako na princip “NE uporabljaj več tega ali onega…; Reci NE temu ali onemu; ipd.” To me je blazno odbilo, sama namreč vrjamem v pozitiven pristop in način komunikacije, ter vplivanje na ljudi z zgledom. Kot je nekoč rekel Gandhi “Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.” Tako sem se, ko sem uradno stopila na pot do manj odpadkov, odločila za koncept RECI JA.

Koncept RECI JA temelji na pozitivnem pristopu in izražanju. To pomeni, da rečem JA rešitvam in alternativam, ki pomagajo ohranjati naš planet. Naj povem na primeru… Ko kje zagledam neko prepoved npr: reci ne plastičnim slamicam, si zadevo obrnem in pretvorim v rešitev, torej rečem JA papirnatim, jeklenim in steklenim slamicam.

Dobrodošli, da koncept RECI JA, uporabljate tudi vi. Zakaj? Zato, da se spodbuja življenje z manj odpadki s primeri dobrih praks in zato, da pokažemo, da se da.
Spodaj pa nekaj nasvetov kako lahko širite koncept:
Npr. ko kaj skuhate brez plastike uporabite #recija #kuhanju #brezplastike (#manjodpadkov #goinglesswaste #sayyes) ;
ko kaj kupite kar ni v plastiki uporabite #recija #nakupovanju #brezplastike (#manjodpakov #goinglesswaste #sayyes) ;
ko kaj kupite iz druge roke oz. second hand uporabite #recija #nakupovanju #srcondhand (#manjodpadkov #goinglesswaste #sayyes) itd.