Aluminijasto folijo se uporablja tako za shranjevanje živil kot tudi za peko.

Aluminijaste folije v našem domu ne uporabljamo že približno leto dni in moram priznati, da je prav nič ne pogrešam. Edina folija, ki pride v naš dom je tista, ki jo dobimo v obliki ovitkov in tista v kateri kupim topljene sirčke.

Ko mi folije počasi začelo zmanjkovati sem se spraševala s čim jo lahko nadomestim. Na začetku še ni bilo nekega izziva, saj sem (oz. še vedno imam) imela na voljo še plastično prozorno folijo za zavijanje živil. Tako prehod ni bil težak. Da pa ne bi čakala, da bi mi zmanjkalo še plastične folije sem šla na lov za rešitvami in odkrila naslednje alternative alu foliji kar se tiče shranjevanja živil:

  • FOLIJA IZ ČEBELJEGA VOSKA

Folija je primerna za shranjevanje sendvičev, kruha, zelenjave in sadja, ostankov hrane; folija je primerna tako za v hladilnik kot v zmrzovalnik. Po uporabi jo opereš s hladno vodo, posušiš in ponovno uporabiš. Rok trajanja: cca. 1 leto lahko tudi več.

Z mojo kodo JANA10 izkoristi 10% popust na nakup pri Dantesmile.

  • STEKLENI KOZARCI 

Veliki, mali, suhi, debeli, veseli 🙂 od kumarc, omak pa vse do namazov ipd. Uporabi tiste, ki jih že imaš doma in ne veš kaj bi z znjimi :). Stekleni kozarci so najboljša alternativa alu foliji ter plastičnim posodicam ali vrečkam, saj ne oddajajo škodljivih snovi v hrano. Ali si vedel/a, da lahko steklene kozarce uporabiš za shranjevanje živil v zmrzovalniku? No, zdaj veš 😉 Kar se tiče shranjevanja razsute hrane npr. grah, maline ipd. veljajo enaka pravila za shranjevanje v zmrzovalniku kot to počnete zdaj, medtem ko bodite pri shranjevanju juh, omak ipd. pazljivi, da najprej hrano ohladite, jo natočite v kozarec AMPAK tako, da pod vrhom pustite za tri prste prostora. Zakaj? Ker se tekoča hrana, ko zamrzne, raztegne in lahko v tem primeru, da prostora ne pustite, kozarec v zmrzovalniku poči. Kozarci so primerni za prinašanje malice (juh, rižot ipd.) v službo, da notri shranimo kokice in si jih vzamemo v kino. Predvsem pa so kozarci primerni za shranjevanje razsute hrane v omari, saj preprečijo naselitev moljev, ter nakupovanje v Rifuzlu.

  • PLASTIČNE POSODICE

UPORABI TISTO KAR IMAŠ DOMA (od sladoleda, skut, kitajske hrane ipd.). Plastične posodice so super za shranjevanje živil, prenašanje malice, saj so lahke, ne morejo se razbiti.

  • PLASTIČNE VREČKE

UPORABI TISTO KAR IMAŠ DOMA. Plastične vrečke so super za shranjevanje živil, sendvičev, malice, saj so lahke in ne zavzamejo veliko prostora. Po vsaki uporabi jih operem in ponovno uporabim (imam jih že 5 let). Ko odslužijo svoje (se strgajo) jih čiste odvržem v zabojnik za embalažo.

**Nekoč, ko bo zaloga plastičnih posodic in vrečk pošla novih ne bom kupovala ampak uporabila tisto kar imam na voljo, torej steklo. Edino kar bom dokupila bodo folije iz čebeljega voska.

  • PAPIRNATA VREČKA

Od kruha ali pa od rogljička, ki si si ga pred kratkim privoščil/a za malico 🙂 Papirnate vrečke so primerne za shranjevanje kruha v zmrzovalniku (jaz ga narežem na rezine, zmrznem in ko se mi zalušta topel kruh, vzamem ven kos ali dva, in ga popečem v opekaču). Vrečka je prav tako primerna za shranjevanje malice (jabolka, sendviča, rogljička ipd.). Vrečko uporabi tudi za bio odpadke, le nalepko odstrani.

  • KUHINJSKA KRPA

Kuhinjska krpa oz. serviet je primeren za shranjevanje kruha v zmrzovalniku (jaz ga narežem na rezine, zmrznem in ko se mi zalušta topel kruh, vzamem ven kos ali dva, in ga popečem v opekaču), pa tudi za prenašanje malice (sendviča, jabolka ipd.).

 

Zakaj peka in kuha  v aluminijasti foliji ali v aluminijasti posodi nista priporočljivi?

Načeloma alu folija ni tako zelo nevarna za naše zdravje vse dokler se v njej ne kuha (v pečici ipd.), saj na visoki temperaturi  aluminij začne prehajati v hrano.

Nekaj toksičnosti se kaže v odlaganju aluminija v kosti in osrednje živčevje, ki se zelo poveča predvsem pri bolnikih z zmanjšanim delovanjem ledvic. Prehrana z veliko vsebnostjo aluminija lahko povzroči zmanjšano mineralizacijo kosti , ki so jo opazili pri prezgodaj rojenih otrocih in otrocih z zavrto rastjo. Vir: Sociala.si

Raziskovalci so tudi ugotovili, da je kisla hrana povečala nevarnost kuhanja z aluminijasto posodo. Torej je prišlo do večjega prehajanja aluminija, ko so živila vsebovala limonin ali paradižnikov sok. Vir: Sociala.si

Tukaj je nekaj nasvetov za izogibanje tveganjem, povezanim z izluževanjem aluminija med kuhanjem (Vir: Sociala.si):

  • Hrano pečemo v steklenih ali porcelanskih posodah
  • Pri predhodno pripravljeni predelani hrani odstranimo živilo iz njihovih aluminijastih posod in ga segrejemo v posodi iz nerjavečega jekla ali emajlirani.
  • Aluminijevo folijo uporabljamo samo za shranjevanje hladne hrane za kratek čas .
  • Uporabo aluminijastih posod zamenjamo z visoko kakovostno posodo iz nerjavečega jekla. Vendar, če to ni mogoče, profesor Bassioni predlaga prekuhanje novih aluminijskih posod nekajkrat v vreli vodi, dokler površina ni mat. Ta oksidacijski proces preprečuje izpiranje aluminija v hrano.

Še en koristen nasvet glede recikliranja alu folije je, da te male ovitke zbirate in jih kopičite v žogico. Ko je ta “žogica” velika kot tenis žogica jo lahko odvržete v zabojnik za embalažo. Zakaj? Zato, da jo sistem zazna in loči med vsem kupom smeti. Aluminij se lahko ponovno predela pa vendar, če se sistemu izmuzne se ga neustrezno reciklira. Torej še enkrat, shranjuj opdadno alu folije in ko je velika kot tenis žogica jo pravilno odvrzi.

Objem,

Jana 🌿