TROBENTICE

Botanično ime: Navadna trobentica – Primula vulgaris.

Ljudska imena: bičica, brezstebelni jeglič, brkončica, digavček, frcanjka, golček, gospodična, igavec, jaglič, navadna trobentica, ovčica, pevčica, piskerc, pobožne deklice, žoltica …

Trobentica-zdravilna znanilka pomladi

Trobentica raste na travnikih in na svetlih območjih v gozdovih. Cveti lahko že od konca januarja (v primeru, da je zima toplejša), drugače pa vse od marca pa tja do maja. Ko se odpravimo po trobentice vzemimo s sabo košaro, zato da poskrbimo za raztros med sprehajanjem; prav tako pa pazimo, da ne poberemo vseh trobentic na enem mestu, ampak da jih nabiramo na različnih mestih, z namenom, da se lahko dalje razraščajo. Trobentice doma sušimo na kuhinjski krpi.

Za nabiranje je primerna CELA RASTLINA – cvetovi, listi in korenine, saj ima zdravilne učinke na naše telo.

Celotna rastlina zaradi vsebovanja saponinov, glikozidov ter flavonidov deluje kot pomirjevalo.

Prav tako so odlične kopeli iz prevrete cele rastline, ker učinkujejo predvsem proti bolečinam v sklepih – malih členkih.

CVETOVI

Cvetove lahko uživamo sveže, ki jih naberemo med sprehodom, ali pa med delom oz. igranjem na domačem vrtu.

Cvetove lahko dodamo k solati ali pa iz listov in cvetov pripravimo samostojno solato.

Pazimo, da cvetove trobentic ne spiramo preveč, saj izgubijo zdravilne učinkovine.

Ker cvetovi na svetlobi izgubijo barvo jih sušimo stran od sonca nato pa jih hranimo v temnem prostoru (omara, ali temen steklen kozarec).

Raba: ČAJ, SIRUP

Čaj trobentice čisti kri, ledvica in sečila. Deluje odvajalno, saj odvaja seč.  Čaj trobentice krepi srce in živce. Pomaga tudi zoper nespečnost. In pomaga ob drgetanju udov. Prav tako naj bi pomagal pri glavobolu in migrenah.

PRAVILNA PRIPRAVA ČAJA IZ SVEŽIH LISTOV TROBENTICE:

– vodo zavremo
– počakamo, da nekaj minut vre
– vodo odmaknemo z ognja
– posodo z vodo pustimo 5 min in dlje pokrito (temperatura takrat doseže okoli 90 stopinj)
– v vodo potopimo sveže trobentice (2-3 čajne žličke svežih cvetov)
– pokrijemo in pustimo stati nekaj minut
– zelišča vzamemo ven
– čaja ne potrebujemo sladkati

Tako pripravljen čaj iz svežih cvetov trobentice, bo iz našega telesa odplaknil vso ”navlako”, ki se je v njem nabirala tekom zime.

PRAVILNA PRIPRAVA ČAJA IZ SUHIH LISTOV TROBENTICE:

– vodo zavremo
– počakamo, da nekaj minut vre
– vodo odmaknemo z ognja
– posodo z vodo pustimo stati 5 min in dlje pokrito (temperatura takrat doseže okoli 90 stopinj)
– v vodo potopimo suhe cvetove trobentice (1-2 čajni žlički posušenih cvetov na 3dcl vode)
– pokrijemo in pustimo stati nekaj minut
– zelišča vzamemo ven
– ko je čaj mlačen dodamo med (za vegane: agavin sirup v stekleni embalaži)

Čaj iz posušenih cvetov trobentice bo pomagal lajšati kašelj. Kašelj si kmalu odpravimo, če dalj časa pijemo čaj iz cvetov po dve skodelici na dan. Na en liter vode vzamemo 10 g suhih cvetov. Blaži tudi bronhitis, prav tako pa preprečuje nastanek pljučnice oziroma jo blaži. Čaj čisti naša dihala. V kolikor bi čaj iz posušenih cvetov trobentice dlje časa pili čaj, bi iz telesa pregnali tudi revmo.

SIRUP PROTI PREHLADU

V stekleni kozarec damo izmenoma po plasteh sveže cvetove trobentice ter medu. Ko je kozarec napolnjen, ga pokrijemo z bombažno krpo in postavimo na sonce, da se cvetovi razkrojijo. Ker je to spomladi, sonce še nima veliko moči. Kozarec imejmo zlasti ponoči v kuhinji na toplem, da se v njem lahko vršijo kemijski procesi. Po približno štirih tednih vsebino kozarca precedimo, nalijemo v majhne stekleničke, zapremo in hranimo do enega leta v hladnem in temnem prostoru. Tako pripravljen sirup nam bo naslednjo zimo lajšal prehladna obolenja.

LISTI

Listi ter cvetovi se uporabljajo zlasti za lajšanje raznoraznih bolečin (kot so denimo trebušni krči), za odstranjevanje morebitnih črevesnih zajedalcev ter za celjenje lažjih ran.

Raba: ČAJ

Za pripravo čaja iz svežih ali suhih listov trobentice glej zgornja dva recepta za pripravo čaja iz cvetov trobentice.

KORENINE

Korenine očistimo pod hladno vodo, tako da iz njih speremo ostanke zemlje. Prav tako je z njih potrebno očistiti vse izrastke ter koreninske laske. Za korenine nekateri pravijo naj jih ne sušimo na soncu spet drugi, da ja. Odločitev prepuščam vam.

Čaj iz posušenih korenin je dobre za umirjanje bronhialnih težav, saj spodbujajo izkašljevanje sluzi, prav tako pomirja kašelj, miril in blažil pa naj bi tudi revmatska obolenja.

Raba: ČAJ, TINKTURA, eterična olja

ČAJ

– Za pripravo poparka potrebujemo pol posušene in na drobno sesekljane korenine trobentice ter en liter vode.

– V lonec z vodo stresemo korenine ter počakamo, da tekočina zavre.

– Pustimo jo vreti 20 minut oziroma toliko časa, dokler se količina tekočine v loncu ne zmanjša za polovico.

– Nato lonec odstavimo in počakamo, da se količina ohladi.

TINKTURA

Tinktura ima pomirjevalni učinek. Lahko jo uživamo dlje časa, saj ni nevarnosti, da bi se je navadili (se zasvojili).

  • 20 dag svežih koreninic
  • 1 liter domačega žganja (naj bo 50-60%)
  • steklenica

Koreninice na drobno narežemo in jih namočimo v sadjevec. Na sobni temperaturi pustimo tri tedne. Med tem časom steklenico občasno pretresemo. Po treh tednih precedimo in tinkturo hranimo v temni steklenici, v hladnem prostoru.

Uporaba tinkture: do 15 kapljic dnevno, raztopimo v kozarcu vode in pijemo dvakrat dnevno.

Dodatek jedem

Cvetove trobentic in tudi malo listov uporabljamo v kulinariki predvsem za krašenje jedi, užitni pa so tudi ali zlasti v različnih mešanicah spomladanskih rastlin.

Zaradi vitaminske vrednosti iz cvetov pripravljamo razne juhe, sesekljane pa dodajamo raznim vrstam zelenjave, denimo regratu, čemažu, drugim vrstam solate. Posušeni cvetovi trobentic pa so tudi lep okras zraven skodelice kave ali čaja.

Objem,

Jana🌿

 

Viri iz katerih sem črpala oz. jih združila v tale prispevek:

Moj pogled

Bodi eko

Viva