Botanično ime: Pulmonaria Officinalis

Ljudska imena: cmuleš, Jezusova suknjica, kuščernjak, navadna pljučnica, pikec, plučnik, ptičje seme, srčnica, velikonočnica, zajčeki, zdravilna pljučnica, pikolist

Pljučnik raste od marca pa vse do maja, uspeva pa predvsem v bolj vlažnih predelih, na primer ob robovih listnatih gozdov in travnikih.

Za nabiranje so primerni cvetovi in listi, ki jih je potrebno posušiti pri temperaturi od 30 do 40 °C, lahko v sušilniku, v senci na toplem prostoru ali na krušni peči v tankem sloju, da ostane lepa zelena barva, sicer nam rada potemni, s čimer uničimo zdravilne učinkovine.

Rastlina vsebuje saponine, tanine, kremenčevo kislino, vitamin C ter flavonide, ki so namenjeni lajšanju zdravstvenih težav. deluje kot pomirjevalo.

Pljučnik pomaga zdraviti oziroma blažiti:

  • bolezni pljuč, kot so astma, (kronični) bronhitis, pljučnica, tuberkuloza,
  • vse oblike kašlja,
  • priporočljiv je tudi za gastrointestinalne tegobe in težave z ledvicami,
  • hripavost,
  • različna vnetja (vnetje sluznice v želodcu, prebavilih, žrelu in v ustih),
  • hemoroide,
  • pomaga pri celjenju manjših površinskih ran, sončnih opeklin, ekcemov,
  • pomaga pri zdravljenju vnetega grla, kroničnega bronhitisa, oslovskega in kroničnega kašlja,
  • pomaga pri vnetju sečil.

Pljučnik lahko v manjših količinah vsebuje strupene pirolizidinske alkaloide, zato je priporočljiva pazljiva uporaba – pripravkov iz pljučnika ne uporabljajte predolgo, najbolje ne več kot osem dni zaporedoma.

Raba: ČAJ, PRAŠEK

PRAVILNA PRIPRAVA ČAJA IZ SUHIH LISTOV PLJUČNIKA:

– vodo zavremo
– počakamo, da nekaj minut vre
– vodo odmaknemo z ognja
– posodo z vodo pustimo 5 min in dlje pokrito (temperatura takrat doseže okoli 90 stopinj)
– v vodo potopimo suhe liste in cvetove pljučnika (2 čajni žlički)
– pokrijemo in pustimo stati nekaj minut (največ do 10 minut)
– zelišča vzamemo ven

– sladkamo z malo medu

Pri prehladu lahko spijemo na dan tudi do tri skodelice čaja. Še več zdravilnih učinkovin se izluži, če zelišče namočimo zvečer v hladno prekuhano vodo in pustimo stati čez noč v pokriti posodi. Zjutraj segrejemo do vrelišča in nato precedimo ter pijemo počasi, kajti če zaužijemo preveč tekočine naenkrat, se odvečna izloči, s tem pa tudi učinkovine.

PRAŠEK

Posušeno rastlino zdrobimo v prašek, saj ko je rastlina popolnoma suha, jo je količinsko zelo malo in jo potem zdrobimo ter uporabimo z medom za prehlade. Včasih so ga v obliki praška uporabljali kot posip za celjenje ran.

Objem,

Jana🌿

 

Viri iz katerih sem črpala oz. jih združila v tale prispevek:

Bodi eko

Viva