Lulanje in kakanje… dve popolnoma naravni potrebi vsakega človeka. Razen, če si gospod (imena žal ne vem, naj pa bi bila resnična oseba, ki je imela predavanje tudi v Sloveniji), ki se mu je zaradi načina prehrane, gospod naj bi vbistvu pil samo tekočino, zaprla ritna luknja. Ampak to so že druge dimenzije. Ko sem bila leta 2016 na predavanju Dom brez odpadkov od Bea Johnson, začetnice zero waste gibanja, smo se nasmejali njenim bizarnim eksperimentiranjem. Priznala je, da je šla v nekaterih svojih poizkusih, da bi bil njen dom popolnoma brez odpadkov, enostavno predaleč. Tako je v nekem obdobju v naravi nabirala mah kot nadomestek toaletnega papirja LOL. Takrat sta se z možem odločila, da bosta malce bolj prizanesljiva do sebe in tako je danes toaletni papir edina stvar v njunem domu, ki je za enkratno uporabo.

Ko se sama takole pogovarjam z ljudmi, prav tako pa sem potovala v nekaj azijskih in arabskih držav, je alternativa toaletnemu papirju tudi bide (pri nas), po drugih državah pa imajo že v stranišče vgrajeno malo tuš ročko s katero se ljudje po opravljeni potrebi umijejo, spet drugod pa uporabljajo pralne krpice. Kakorkoli že… sama pravim “100 ljudi – 100 čudi”, vsak pa naj si izbere kar njemu odgovarja.

Sama se še ne morem odpovedati uporabi wc papirja zato sem sem se lansko leto (2019) noro razveselila novice, da je Rifuzl spodbudil Palomo, da vrne nazaj wc papir v kartonasti embalaži.

Več o tem si preberi tukaj https://rifuzl.si/objave/paloma-wc-papir-brez-plasticne-embalaze/.

Nekaj dejstev iz prispevka zgoraj pa vseeno naštevam tudi tukaj:

  • papir ni beljen s kloriranjem in se ponaša z znakom za okolje tipa I (Ecolabel – Okoljska marjetica EU), celulozo zanj pa pridobivajo iz trajnostnih nasadov dreves;
  • pakiranje v kartone izvaja Paloma PIS – Palomino podjetje, ki zaposluje invalide, torej je zgodba tudi družbeno odgovorna;
  • rolice papirja so pakirane v kartonasto embalažao, prelepljene so s papirnatim lepilom, karton pa lahko vrneš za ponovno polnjenje (popolnoma brez plastike);
  • z nakupom takšnega wc papirja pa podpiraš tudi lokalno gospodarstvo (torej slovensko podjetje, ki proizvaja papir ter trgovine, ki takšen papir prodajajo).

Če te skrbi cena. Nikar.

Rifuzl se je s Palomo uspel dogovoriti “za pogoje, da za 1 rolico WC papirja ne plačaš prav nič več, kot se prodaja v navadnih trgovinah, torej 35 centov. Še več, če kupiš cel karton (24 rolic v kartonu, cca poraba 4 članske družine za 1 mesec) pa je cena za cel karton 7,95 €, kar pride celo samo 33 centov na eno rolico!”. Pa če to ni “krejzi” potem pa tut ne vem.

Pri nas tako večinoma kupujemo toaletni papir v kartonasti embalaži v Rifuzlu in ja se nam še zgodi, da ga kupimo v plastični embalaži, ampak v tem primeru vrečko uporabimo za smeti, fizično pa ga lahko kupite tudi v Zeleni japki (Maribor), Stari šoli Krško. Če ste ga našli še kje mi lepo prosim napišite spodaj v komentar.

Drugače pa za vse tiste, ki ste oddaljeni od teh krajev ga lahko mirno naročite preko spleta pri Z_waste_shop, s katero imava trenutno nagradno igro “DAJMO GA SRAT” (pokukaj ali v FB skupino ali pa na IG profil), Rifuzlu, Moja cula. Če ste ga našli še kje mi lepo prosim napišite spodaj v komentar.

Objem,

Jana 🌿