Pozdravljeni,

sem Jana Miklavčič in sem nekako “nova” na področju zmanjševanja odpadkov.
Preko FB skupine JAZ – NA POTI DO MANJ ODPADKOV delim video vsebine pozitivnih rešitev, ki jih vnašamo v naš dom; prav tako pa delim pozitivne informacije na temo “zero oziroma less waste”.

Pa zavrtimo malo čas nazaj…

Leta 2015 sem se z družinico preselila na obrobje Pariza (Francija). Tam sem bila dvakrat negativno presenečena – prvič, ko sem se peljala po avtocesti in sem med vožnjo zagledala velike plakate na katerih je bila slika kupa smeti, zraven pa pripis “ Ali to počnete tudi doma?”. Namreč ob avtocesti so ležali kupi smeti, ki so ob hitri vožnji leteli po zraku. Drugič pa sem bila presenečena, ko mi je mož David rekel naj vse smeti mečem v en koš, ker ne ločujejo smeti (ne vem ali to zato, ker smo živeli v getu ali zakaj; Francija pa je bila do takrat v mojih očeh bolj zelena država – no videz kdaj pa kdaj vara). Naj omenim, da smo kupovali velikoooo produktov v plastiki (npr. narezana solata v plastični embalaži ipd.) in se mi je zdelo, da z recikliranjem naredim svoj doprinos planetu. Kako sem se motila.

Meseca maja 2016 smo se vrnili v Slovenijo in oktobra sem se udeležila predavanja Bea Johnson, začetnice “zero waste” gibanja, v kreativnem centru Poligon. Bea me je navdušila s svojim načinom življenja, predvsem pa s svojo preprostostjo, sproščenostjo, s svojimi rešitvami in tako sem odšla s predavanja z njeno knjigo DOM BREZ ODPADKOV v roki in vero, da se vse da, če se hoče.

Moji prvi koraki, v naslednjih dveh letih, na poti do manj odpadkov so bili:
– nakup trajnostnih vrečk iz koprene za sadje in zelenjavo
– nakupovanje sadja in zelenjave na lokalni tržnici s svojimi vrečkami
– uporaba trdega mila za umivanje rok
– nakup lesenih zobnih ščetk
– ukinili smo nakupovanje pijače v plastični embalaži
– nakup bombažnih vložkov in menstrualne skodelice

Večji premik pa sem naredila novembra 2018. V GIG coworkingu, kjer delujem, so me sodelavci prosili, da bi preučila situacijo in sicer ali proizvedemo veliko odpadkov in kje bi lahko poiskali rešitve. Ugotovila sem, da smo precej skrbni (ne printamo veliko, prinašamo svojo malico, flaške z vodami ipd.). Želela sem jim predstaviti ugotovitve poleg tega pa tudi celoten koncept “zero oziroma less waste” skozi predavanje in kako lahko koncept uvedejo v svojih domovih. V naslednjih tednih sem odpredavala še tabornikom. V obeh primerih je bilo predavanje JAZ – NA POTI DO MANJ ODPADKOV dobro sprejeto in tako sem se odločila, da se “vržem v svet” 🙂

Konec novembra sem ustanovila zgoraj omenjeno FB skupino, z decembrom 2018 pa sem začela predavati najprej v Grosuplju potem pa tudi drugod po Sloveniji. Prav tako na mesečni ravni s prijateljico organiziram BOLŠJAK v Grosuplju. Februarja letos smo se s coworkingom in dogodkom NA POTI DO MANJ ODPADKOV prijavili na evropski razpis, pridobili finančna sredstva, ki nam omogočajo izvedbo dogodka.

To je postala moja strast in neizmerno uživam v tem procesu.

Moja želja je, da bi nas vse več stopalo po tej poti in se pri tem zabavali predvsem pa vrnili našemu planetu in otrokom njihovo prihodnost.

Objem,
Jana

Pripravljena sem na raznovrstna sodelovanja,

stopite v stik!